Rosernes Verden

Hvornår beskærer danskerne deres roser?

For ikke så længe siden skrev rosenentusiast og -ekspert Dag Lyngar med et smil i øjet i Norsk Roseforenings debatgruppe på Facebook en artikel om beskæring. Her skriver han, at danskerne beskærer deres roser på Dronningens fødselsdag. Det er dog en sandhed med modifikationer.

Dronningens fødselsdag – men hvilken dronning?

Den 16. april er det Dronning Margrethes fødselsdag. Hendes mor, dronning Ingrid havde fødselsdag den 28. marts, og før hende var det dronning Alexandrine. Hun havde fødselsdag den 24. december. Forvirrende! Så hvilken dronning tænkes der på?
Dronning Ingrid var et stort havemenneske, der om nogen har haft en stor betydning for havekulturen i Danmark. Derfor er det efter hendes fødselsdag beskæringsdatoen blev fastlagt. Tidspunktet er den 28. marts.

Men man kan læse og høre, at andre datoer for beskæringstidspunktet senere på foråret skulle være det helt rette, maj har sågar også været nævnt. Der hersker stor forvirring på området!

Vintrene år tilbage

Rosenforædleren Svend Poulsen nævner i sin bog Roser fra 1941 ikke direkte noget om beskæringens start, men skriver, at forårets arbejde med roserne starter omkring den 10. april herunder beskæringen af roserne. Det var det rigtige råd dengang, for der var vintrene helt anderledes hårde og længerevarende end de er i dag.

Det har i den grad ændret sig. Vintrene nu er regnfulde uden nævneværdig sne og barfrost. Denne vinter har været harmløs og roserne er begyndt deres vækst tidligt på året. På Dronning Ingrids fødselsdag var skuddene på mange roser i fuld gang med at folde de første blade ud. Hvis man beskærer dem bort, så snyder man sig selv for et tidligt rosenflor.

Se bare på billedet til venstre. Det er midt i april på dronningens fødselsdag. Mellem de røde blade på klatrerosen ’Heidelberg’ kan man ane, at den første knop er på vej. Svær at se, men toppen af bægerbladene kan netop anes. Til højre for er der et sammenrullet blad. Lille rosenbladhveps er på spil. Klem bladrullen sammen – og lad det blive dens larves endeligt.

Deadline for beskæring

Rigtig mange rosenentusiaster har de senere år forholdt sig kreativt til de fastgroede, gamle råd. Deres erfaringer viser, at det rette tidspunkt for beskæringen er afhængigt af, hvilken rosengruppe, der er tale om. De mest hårdføre kan beskæres om vinteren, mens de mere frostfølsomme beskæres i løbet af marts. Det er også min erfaring. Så skal der sættes en ny dato i Danmark for, hvornår beskæringen bør være afsluttet, kunne det fint være senest den 28. marts på dronning Ingrids fødselsdag.

Artiklen blev bragt første gang den 16. april 2022 på min Facebook-blog, Rosernes Verden, www.facebook.com/rosentid .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *