Ja, det kan lade sig gøre!

Jeg har for 40 år siden plantet slyngrosen ‘Minnehaha’ ved et birketræ. Det var højt og havde kun en lille krone. Jorden var, som den er den under birk, tør, meget tør især om sommeren. Og så var der lys. ‘Minnehaha’ står der stadig – sund og livskraftig.

Det skulle ikke kunne lade sig gøre, var og er der fortsat roseneksperter, som siger, at det kan ikke lade sig gøre. Jeg er ikke ekspert, jeg er bare en amatør. Og hvorfor? Fordi amatører ofte lykkes med noget, som eksperterne siger, ikke kan lade sig gøre.

Sådan gjorde jeg:

ROSEN: en barrodsrose

PLANTEHULLET: Helt inde ved stammen gravede jeg et hul. Ikke med men spade, men med en PLANTESKE. På den måde kunne det lade sig gøre at komme imellem de tykke rødder. Hullet var snævert, men meget dybt, så dybt at de meget lange rødder på barrodsrosen kunne komme langt ned!!

RØR til vanding: Samtidig placerede jeg et rør, som gik ca. 20 cm ned i jorden.

PLANTNINGEN: Jeg fyldte en god havejord blandet med kompost i plantehullet. Først halvt op. Hældte vand på op til kanten af hullet. Mere jord på. Vande. Til sidst resten af jorden.

PASNINGEN: De følgende to-tre år vandede jeg rosen jævnligt. Haveslangen blev brugt – slagen ned i røret. Den blev indstillet til løbe ganske langsomt, nærmest dryppende. De følgende år er det meget sjældent, at jeg har vandet den.

Apropos roser ved træer. Jeg plantede ‘Lykkefund’ ved et andet træ – en guldregn. ‘Lykkefund’ blev så kraftig, fyldte så meget, at guldregnen væltede i voldsomt vintervejr – ikke sne, men en vældig storm. Den dag i dag står ‘Lykkefund’ på samme sted som en kæmpe busk.

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *