Rosernes Verden

Duchesse de Montebello

Sommer, historie, botanik

En af de tidligste gammeldags roser, der blomster i vores have, er ’Duchesse de Montebello’. Når den springer ud, er sommerens rige rosenflor rigtigt skudt i gang.

’Duchesse de Montebello’ er en del af en bredt voksende, blandet rosenhæk, og af den grund klemt på siderne. Måske er det derfor den blomstrer forholdsvis kort tid på den placering?  Omkring 14 gode dage bliver det til, men den kan på en bedre placering blomstre en uge eller to længere. I løbet af foråret dannes de forholdsvis små knopper. De udvikler sig gradvist til svulmende knopper. Når tiden er inde, udfolder de sig til nydelige, små skåle fyldt med sart rosa kronblade. Længst inde har den en knudret udseende ring af sammenrullede små kronblade, som omkranser et lille grønt øje.

Efter blomstringen står den tilbage med sit lyst grønne løv, som den holder på, til efteråret er godt i gang. Løvet kan få lette angreb af falsk meldug, men det er kun sjældent det skæmmer udseendet.

’Duchesse de Montebello’ bliver lige så høj, som hun er bred – omkring 1,5 meter.

Gallica- eller Kinarose?

De gammeldags roser er spændende både botanisk og historisk. Jeg lærte i sin tid at ’Duchesse de Montebello’ er en gallicarose. Men overraskende angives den af andre til at være en kinarose (chinensis-gruppen). Når man ser på alle dele af planten: grene, torne, blade, blomster, så ligner den mest af alt en gallicarose og det holder jeg mig til!

Historien bag rosen og personen Duchesse de Montebello

Den 9. juni 1800 var General løjtnant Jean Lanne med i spidsen for Napoleons tropper, da de vandt slaget nær Montebello i Lombardiet. Den 16. september samme år giftede han sig med Louise Antoinette Scholastique Guéheneux. Hun blev den senere kejserinde Marie Louises hofdame. I 1808 blev Jean Lannes udnævnt til at være den første hertug af Montebello og Louise hertuginde, Duchesse de Montebello. I 1824 gav rosenforædleren Jean Laffay en rose navnet ’Duchesse de Montebello’. En livskraftig rose som vi stadig dyrker.

Duchesse de Montebello

Se det er en gammeldags rose, der med rette også kan kaldes en historisk rose.

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *