Jagten er gået ind

.

Roser i god og sund vækst er mere modstandsdygtige overfor angreb af bladlus – bladluseangreb er kun sjældent alvorlige!


Men hvis et bladluseangreb alligevel er sat ind, så er her en lille oversigt over metoder, til at gå til modangreb med

Metoderne
  1. Havens mejser er effektive i kampen mod bladlusene. Sæt mejsekasser op i haven. Sørg for at fodre mejserne om vinteren. Om foråret, når bladlusesæsonen begynder, kan man se mejserne sidde på roserne og ribbe dem for bladlus. Mejsernes unger er helt afhængige af at blive fodret op med bladlus og andre små insekter. Metoden er både økologisk og bæredygtig.
  2. Fingrene er ret effektive til at mase og nulre bladlusene væk. Ulempen er, at en vigtig fødekilde for mejserne og andre insektædende fugle forsvinder.
  3. En blød vandstråle skyller bladlusene af planten. Nemt og effektivt. Ulempen er den samme som ved metode 2.
  4. Mælk og lignende brugt som sprøjtemiddel slår bladlusene ihjel. Men hvorfor er det, at det virker? Forklaringen er at bladlus ligesom alle andre insekter “trækker vejret” gennem mange, små fine “luftrør” som går fra insektets overflade og ind i kroppen. Luftrørene bliver lukket af den fine film som sæbevandet lægger over bladlusene. De dør simpelthen på grund af luftmangel. Men ulempen er at andre insekter, der rammes, også går til grunde.
  5. Håndsprit på en sprayflaske, som vi kender så godt her i en coronatid, er også et effektivt og præcist våben i kampen mod bladlusene. Det skader ikke planterne, men bladlusene dør ret hurtigt. Spritten forårsager en udtørring. Husholdningssprit kan også bruges. Sprøjt ikke med sprit i direkte sollys. Ulempen er at andre insekter, der rammes, også går til grunde.
  6. Der kommet et forholdsvis ny sprøjtemiddel på markedet. Navnet er Siltac. Det er ugiftig – indeholder ingen giftstoffer overhovedet! Alle de insekter og andet kryb det rammer dør i løbet af meget tid, når den ultra tynde film dækker dem. Pas på ikke at ramme bier og andre gavnlige insekter.
  7. Der er jo nok nogen som ikke tyr til nogen af metoderne, og bare lader naturen gå sin stille gang. Det er jo også en slags metode. Den bryder ikke ind i det økologiske kredsløb, men måske er der nogen roser, som har fået nogen skrammer. Klip de beskadigede skud af, og er rosen ellers sund og i god vækst, skal der nok komme blomster alligevel.

Artiklen blev bragt første gang på min blog på Facebook den 21. juni 2021

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *